In verband met het opbouwen van de nieuwe tentoonstelling 'Zwijgend Goud' is de Akerk tijdelijk gesloten. 18 februari openen de deuren van de tentoonstelling.

Wandkleed

Groningse draden van het slavernijverleden

De manifestatie Bitterzoet Erfgoed besteedde in 2022 aandacht aan het slavernijverleden van de stad en provincie Groningen, en de doorwerking daarvan op het heden. Verschillende culturele instellingen gingen met dit onderwerp aan de slag. Er waren lezingen, voorstellingen, tentoonstellingen en meer.

In de Akerk werd, in opdracht van Groninger Kerken, een groot wandkleed gemaakt. 600 vrijwilligers werkten samen aan de vervaardiging van het werk, dat maar liefst 2,5 x 35 meter is. Het ontwerp is van kunstenaars Hedy Tjin en verbeeldt de sporen van het slavernijverleden. Ze staat bekend om haar felle kleurgebruik en aandacht voor maatschappelijke thema’s.

Afgelopen juni is de laatste steek gezet en nu gaat het wandkleed op reis door de provincie.

The making of

Het ontstaan van het wandkleed - interview 1
Het ontstaan van het wandkleed - interview 2
Het ontstaan van het wandkleed - interview 3
Het ontstaan van het wandkleed - interview 4
Wandkleed on tour

First stop Eenrum

Het wandkleed zal tussen 13 januari tot 26 februari 2023 als eerste te zien zijn in onze kerk in Eenrum.

Eenrum is een eeuwenoud dorp dat al in de middeleeuwen werd gevestigd op een wierde. De naam Eenrum is in de loop van de eeuwen ontstaan, oorspronkelijk zal het 'Arendsheem' betekend hebben. Het dorp had al in de veertiende eeuw een aantal steenhuizen, maar in de zestiende eeuw is er sprake van een borg, borg Oosterhuizen die in de achttiende eeuw werd gesloopt. De kerk was er al lang voor de borg: al voor de dertiende eeuw was er sprake van een kerk. Deze kerk maakt tegenwoordig deel uit van het beschermde dorpsgezicht van Eenrum.

Niet alleen de kerk maar ook een bezoek aan het wandkleed is een uitstapje naar Eenrum meer dan waard.