Navigatie overslaan
 Terug

Janaina Mello Landini

Akerk
17 feb. 2024

Van 17 februari t/m 23 juni wordt de Akerk in Groningen het podium voor de betoverende kunst van de Braziliaanse kunstenaar Janaina Mello Landini. De tentoonstelling Ciclotrama markeert haar solodebuut in Nederland en biedt bezoekers de kans om haar unieke werken te bewonderen, waaronder het speciaal voor deze gelegenheid gecreëerde levensgrote kunstwerk Floating. Daarnaast worden diverse werken uit de Ciclotrama-collectie tentoongesteld.

Janaina Mello Landini
Janaina Mello Landini (Brazilië, 1974) woont en werkt in São Paulo. In 1999 studeerde ze af in de Architectuur, daarna volgde ze een opleiding Beeldende Kunst, beide aan de Federale Universiteit van Minas Gerais (UFMG), Brazilië.

De kunstwerken van Janaina Mello Landini zijn herkenbaar door het materiaal dat ze gebruikt: touw, garen en textiel. Soms zijn het kleine, op zichzelf staande objecten, die aan de muur hangen. Maar ze maakt ook metershoge, visueel verbluffende installaties in de openbare ruimte. Landini is gefascineerd door structuren en netwerken. Die komen volgens haar op heel veel verschillende plekken voor: in de natuur, wiskunde, architectuur, maar ook in de samenleving. Soms zijn ze duidelijk zichtbaar, soms alleen voelbaar. In de reeks werken die ze Ciclotrama noemt, tevens de titel van deze tentoonstelling, werkt ze dit idee uit.

Landini in de Akerk
Van 5 tot en met 15 februari is de Akerk het atelier van Janaina Mello Landini. Speciaal voor de tentoonstelling maakt Landini ter plaatse installatie ‘Floating’. Het zogenaamde "center piece" van deze tentoonstelling staat in dialoog met de omgeving waarvoor het gemaakt is: het hoogkoor van de historische Akerk. In de kooromgang presenteert Landini bestaande werken uit de serie Ciclotrama. Het vormt een overzicht van kunstwerken van 2016 tot heden.

Bezoek de tentoonstelling in de Akerk en laat je onderdompelen in de complexe en visueel verbluffende wereld van Ciclotrama. De serie bestaat uit verschillende reeksen, waarin steeds een ander aspect van een Ciclotrama wordt uitgelicht. Landini’s gedachtes over en uitwerkingen van ritme, frequentie en tijd passen goed bij de Akerk, omdat de plek bol staat van een eeuwenlange geschiedenis. Het pad van de Akerk kruiste dat van vele levens, maatschappelijke ontwikkelingen, natuurverschijnselen et cetera. In de Ciclotrama zijn al die paden individueel te zien, maar zie je ook meteen het geheel. Zo kan haar werk ook aanzetten tot reflectie op de Akerk zelf.

Praktische informatie
- Entree: €4,50 voor volwassenen | Gratis voor bezoekers t/m 17 jaar
- Openingstijden: Di t/m za 10.00-17.00 uur | Zo 12.00-17.00 uur
- Locatie: Akerk, Groningen

--- ENGLISH ---

From February 17 to June 23, the Akerk in Groningen will be the stage for the enchanting art of Brazilian artist Janaina Mello Landini. The exhibition Ciclotrama marks her solo debut in the Netherlands and offers visitors the chance to admire her unique works, including the tremendous site-specific installation Floating. Additionally, various works from the Ciclotrama collection will be on display. Janaina Mello Landini, based in São Paulo, is renowned for her creations using rope, ranging from small artworks to impressive installations in public spaces. Her interactive approach to the environment and fascination with structures, rhythms, and networks come to life in the series of works called Ciclotrama.

The historical choir of the Akerk will be the stage for the new artwork Floating, created on-site by Landini. This piece engages in a dialogue with the rich history of the Akerk and is accompanied by an overview of Ciclotrama works from 2016 to the present.

Practical information
- Admission: €4.50 for adults | Free for visitors up to 17 years old
- Opening hours: Tue to Sat 10:00 am - 5:00 pm | Sun 12:00 pm - 5:00 pm
- Location: Akerk, Groningen

Partners Exhibition

This exhibition is made possible by Beringer Hazewinkel| Mondriaan Fonds | Vimar 1991| Groninger Kerken