Navigatie overslaan

Vanwege evenementen wijken openingstijden Akerk soms af. Vrijdag 14 juni is de Akerk gesloten.

 Terug

Oekraïne: het pad naar vrijheid

Akerk
10 sep. 2022

Oekraïne: het pad naar vrijheid

Noorderlicht en de Akerk presenteren van september tot december 2022 een tentoonstelling over Oekraïense fotografie van 1970 tot nu. Je ziet een land dat ingeklemd is tussen de twee grootmachten Rusland en EU/NATO, die er zich beiden laten gelden. Het werk is gemaakt door Oekraïense fotokunstenaars en fotojournalisten die in eigen land wonen en werken.

Vanaf het moment waarop de beeldtaal in het land zich begint te bevrijden van het opgelegde juk van de Sovjet-Unie, tot de oorlog van nu die elke fotograaf in Oekraïne tot oorlogsfotograaf heeft gemaakt, maken Oekraïense fotografen in deze tentoonstelling pijnlijk duidelijk hoe kunst tegelijkertijd autonoom is en een spiegel van de turbulente samenleving waarin zij tot stand komt.

Van de Sovjet-Unie en de val ervan, tot de Oranje revolutie, de Maidan protesten en de huidige oorlog: het politieke klimaat in Oekraïne is altijd beladen geweest en dat zien we terug in het werk van haar kunstenaars. In de tentoonstelling zal dan ook werk te zien zijn dat reflecteert op de huidige oorlog die ons in het Westen compleet overviel; na twee wereldoorlogen hadden we toch genoeg ellende meegemaakt om nooit meer een bloedige strijd op Europees grondgebied te willen voeren?

We zien werk van bekende en minder bekende fotografen, van jonge talenten tot aan kunstenaars uit het canon van de Oekraïense fotografie. Deze tentoonstelling is een eerste aanzet om de aandacht voor de internationaal nog nauwelijks bekende Oekraïense fotografie te vergroten.

Tijdens de tentoonstelling verschijnt de tweede editie van ‘The Information Front’, een publicatie met werk van lokale fotografen over de oorlog en het pad ernaartoe. Teamleden Kateryna Rodchenko (Oekraïne) en Donald Weber (Canada) van de organisatie achter ‘The Information Front’ zijn ook mede-curator van de tentoonstelling.

Dit project is een coproductie van Noorderlicht, Stichting Oude Groninger Kerken, Kateryna Rodchenko (Oekraïne) en Donald Weber (Canada), ook teamleden van de organisatie achter ‘The Information Front’. De selectie van fotografen wordt binnenkort bekendgemaakt.

Toegangsprijzen voor bezichtiging tentoonstelling en kerk
Standaard: € 5,-
Kinderen tot 18 jaar en Oekraïense staatsburgers: gratis

Tickets zijn hier en aan de deur verkrijgbaar.

Om zoveel mogelijk Oekraïners de mogelijkheid te bieden om deze unieke tentoonstelling over hun eigen (fotografie)geschiedenis te kunnen bekijken, is de toegang voor hen gratis. Daarnaast worden er op verschillende momenten gratis activiteiten georganiseerd voor vluchtelingen van alle afkomsten op een manier die aansluit bij hun behoefte en praktische mogelijkheden.

Op 10 september wordt de tentoonstelling tijdens de Groninger Museumnacht geopend in de Akerk. Tickets voor de Groninger Museumnacht zijn hier verkrijgbaar.