Skip navigation
 Back
29/10 ––
19/01
Janaina Mello Landini in de Akerk Learn More
Tentoonstelling

Janaina Mello Landini in Akerk

Groninger Kerken nodigde Landini uit om een tentoonstelling te maken in Groningen en wel in de de Akerk. Als center piece van de tentoonstelling maakt Landini ter plaatse installatie ‘Floating’. Dit werk staat in dialoog met de omgeving waarvoor het gemaakt is: het hoogkoor van de historische Akerk. Daarnaast presenteert Landini bestaande werken uit de serie Ciclotrama. Het vormt een overzicht van kunstwerken van 2016 tot heden.

Bezoek de tentoonstelling en laat je onderdompelen in de complexe en visueel verbluffende wereld van Ciclotrama. De serie bestaat uit verschillende reeksen, waarin steeds een ander aspect van een Ciclotrama wordt uitgelicht. Landini’s gedachtes over en uitwerkingen van ritme, frequentie en tijd passen goed bij de Akerk, omdat de plek bol staat van een eeuwenlange geschiedenis. Het pad van de Akerk kruiste dat van vele levens, maatschappelijke ontwikkelingen, natuurverschijnselen et cetera. In de Ciclotrama zijn al die paden individueel te zien, maar zie je ook meteen het geheel. Zo kan haar werk ook aanzetten tot reflectie op de Akerk zelf.

Biografie Janaina Mello Landini

Janaina Mello Landini (Brazilië, 1974) woont en werkt in São Paulo. In 1999 studeerde ze af in de Architectuur, daarna volgde ze een opleiding Beeldende Kunst, beide aan de Federale Universiteit van Minas Gerais (UFMG), Brazilië

Touw staat in haar werken centraal en worden gevormd tot kleine en grote kunstwerken of hangende installaties in openbare ruimtes. In haar werk speelt de interactie met de omgeving een grote rol. Ieder werk neemt op een eigen manier ruimte in, laat je anders naar de ruimte kijken en verandert wanneer het op een andere plek hangt.

Landini is gefascineerd door structuren, ritme, frequentie en netwerken. Die komen volgens haar op heel veel verschillende plekken voor: in de natuur, wiskunde, architectuur, maar ook in de samenleving. Soms zijn ze duidelijk zichtbaar, soms alleen voelbaar. In de reeks werken die ze Ciclotrama noemt, werkt ze dit idee uit.

Janaina Mello Landini exposeerde wereldwijd, onder andere in Brazilië, Frankrijk, de Verenigde Staten, China en het Midden-Oosten. Hoewel ze voor de Textiel Biënnale in Rijswijk (2017) een installatie maakte, is het voor het eerst dat er een solotentoonstelling van haar werk te zien is in Nederland. Centraal staat de serie kunstwerken met de titel Ciclotrama.

Tentoonstelling Ciclotrama
De tentoonstelling Ciclotrama is in Groningen te zien van 16 februari tot en met 23 juni. Van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 - 17.00 uur en zondag van 12.00 - 17.00 uur. Entree € 4,50 (volwassenen) en gratis voor bezoekers tot en met 17 jaar. Kijk voor meer informatie op Akerk.nl