Skip navigation
 Back
19/11 ––
05/04
GIMME SHELTER Learn More
tentoonstelling

GIMME SHELTER

The Rolling Stones. Al bijna zestig jaar staat de Britse band aan de absolute top. Ze worden de Grootste Rock-’n-Roll Band ter wereld genoemd, verkochten ontelbare albums, speelden voor miljoenen mensen op alle continenten en beïnvloedden talloze muzikanten en daarmee de muziekgeschiedenis.

In GIMME SHELTER komt de beginperiode van de band uitgebreid aan bod, door de ogen van een aantal fotografen en filmmakers. Want toen vijf mannen in 1962 samen een bandje vormden, hadden ze nog geen idee waar hun avontuur op uit zou lopen. De muziekwereld was nog niet gewend aan uitzinnige fans en politiebewaking. Het is natuurlijk niet voor niets dat het totaal uit de hand gelopen optreden in het Kurhaus, het eerste concert van The Stones op het Europese vasteland, nog steeds legendarisch is.

Centraal in de tentoonstelling staat het werk van fotografen Bent Rej, Rob Bosboom, Gijsbert Hanekroot en Claude Vanheye. Het werk van Rej en Bosboom (beide inmiddels overleden) is gemaakt in een tijd waarin muzikanten fotografen nog dichtbij lieten komen. Dat geldt zeker voor Rej, die een jaar met The Stones meereisde en zo chroniqueur werd van hun eerste jaren on the road. We treden daadwerkelijk het leven binnen van de jonge muzikanten. Hanekroot en Vanheye wisten als Nederlands eerste echte popfotografen later onderscheidend werk te maken binnen de mogelijkheden die de muziekindustrie hen gaf.

Tussen de foto’s door zijn markante televisiefragmenten te zien uit de archieven van de Nederlandse omroepen, die laten zien hoezeer The Stones zich in onze cultuur verankerd hebben. In de naastgelegen ruimte kunt u in de Gimme Shelter-bioscoop genieten van een doorlopende filmvertoning met langere documentaires, onder meer uit hun beginjaren en over het memorabele concert dat zij in Groningen gaven.