Skip navigation
 Back
15/07 ––
28/08
Tentoonstelling

Stichting La Bohème, Stichting Oude Groninger Kerken en Stichting Folkingestraat Synagoge presenteren 5 juni tot 29 augustus 2022 in de Akerk en Synagoge Groningen het project Art without Borders. In twee tentoonstellingen wordt een beeld gegeven van het hedendaags cultureel leven in Iran. De deelnemende kunstenaars zijn allen tekenaars en afkomstig uit het kunstenaarsinitiatief Drawing Museum dat door Farhad Gavzan (Teheran) in 2017 werd opgericht en sinds 2019 is overgegaan in de Drawing Bunker. In de Akerk zal nieuw en bestaand werk van alle kunstenaars te zien zijn. Daarnaast zal in Synagoge Groningen werk te zien zijn van Hossein Tadi, dat een unieke reflectie is op het Joods Monument aan de Verlengde Hereweg. Bijzonder is hoe hier de Joodse en Islamitische cultuur elkaar ontmoeten.

Art without Borders
Wanneer men denkt aan de cultuur uit het Midden-Oosten wordt vaak als eerste gedacht aan de eeuwenoude, geometrische Islamitische uitingen die te vinden zijn in gebouwen en geschriften, of de rijke muziekgeschiedenis uit het Midden-Oosten. Er is maar weinig bekend over de hedendaagse ontwikkelingen van het culturele leven in het Midden-Oosten. Met deze presentatie en de culturele activiteiten die onlosmakelijk deel uitmaken van Art without Borders wordt getoond hoe rijk dit leven tot op de dag van vandaag is.

Met Art without Borders wordt het doorgaans negatieve imago dat aan het Midden-Oosten kleeft doorbroken. Iets wat overigens al sinds bijvoorbeeld de inspanningen van Edward Saïd (1935-2003, bekend van en bekritiseerd om zijn boek Orientalism) uit het begin van de twintigste eeuw wordt nagestreefd. Op een bescheiden wijze, maken de bezoekers kennis met een groep jonge mensen die via hun kunst met hen proberen te communiceren. Er wordt getoond dat kunst geen grenzen kent en dat de kruisbestuivingen van oost en west zich niet door grenzen laten weerhouden. Het beeld van Iran wordt hierdoor hopelijk minder eenzijdig dan dat nu het geval is. Kunst en muziek zullen voor een groot deel de communicatielijnen zijn.

Door kunst in symbolen van het christendom (Akerk) en het domein van het jodendom (Synagoge) te laten zien wordt een dialoog op gang gebracht. Deze dialoog wordt niet alleen in beeld getoond, maar ook gevoerd in woord en muziek. Hoewel het hier niet gaat om vermenging van culturen, gaat het wel over het brengen van diverse culturen onder één dak. Zo wordt geprobeerd bezoekers met diverse achtergronden te bereiken, waarbij de kunst als brug dient om in een andere wereld te treden die vaak verbazingwekkend veel raakvlakken heeft met de wereld die men kent.

Akerk
Tijdens Art without Borders staat de onbekende kunstscene van Iran centraal en wordt deze vanuit verschillende standpunten belicht. In het verleden stond de Akerk in het havengebied van Groningen en was het een plek waar mensen, vooral zeelieden, in verbinding stonden met de hele wereld. Door een divers publiek in contact te brengen met een veelal onbekende wereld sluit dit project uitstekend aan bij de geschiedenis en karakteristieken van de kerk en de plek waar zij staat.

Toegangsprijzen voor bezichtiging tentoonstelling en kerk
• Standaard: € 2,50
• Kinderen t/m 18 jaar: gratis

Geopend woensdag tot en met zaterdag 10:00 - 17:00 uur en zondag 12:00 - 17:00 uur.

Afbeelding sfeer 1

Afbeelding sfeer 2

Afbeelding sfeer 3