Tijdens het eerste orgelconcert van de zomerserie staat BACH op het programma. Peter Westerbrink speelt de volgende stukken:
Toccata in F BWV 540
Triosonate in c BWV 526
-vivace
-largo
-allegro
Wachet auf ruft uns die Stimme BWV 645
Wo soll ich fliehen hin BWV 646
Wer nur den lieben Gott lässt walten BWV 647
Fuge in c BWV 574
Meine Seele erhebet den Herrn BWV 648
Ach bleib bei uns, Herr Jesu Christ BWV 649
Kommst du nun, Jesu, vom Himmel herunter BWV 650
Concerto in G BWV 592
-(geen aanduiding)
-presto
-grave
Fuge in F BWV 540
Biografie
Peter Westerbrink (1957) is sinds 1990, samen met Leonore Lub, organist van de Schnitgerorgels in de Akerk te Groningen en Noordbroek. Zijn opleiding kreeg hij bij Margreet Prinsen en Wim van Beek aan het Stedelijk Conservatorium in Groningen. Hij maakte jarenlang de orgelprogramma's voor de NCRV en had met Harald Vogel de artistieke leiding van het befaamde Dollard Festival (1981-2001).
Peter Westerbrink wordt om zijn kennis van de oude Noord-Duitse orgelmuziek als concertgever, docent en jurylid internationaal veel gevraagd. Zo was hij vanaf 2023 gastdocent voor oude muziek aan het conservatorium van Turijn (I) en de PUTS universiteit in Seoel (Zuid-Korea). De in 1990 door hem opgerichte ‘International Organ Academy Groningen (SIOG) rond de orgels in Noordbroek en de Akerk, trekt liefhebbers en professionals van over de hele wereld en biedt de mogelijkheid, het werk van de oude Noord-Duitse orgelmeesters aan de bron te ervaren. Daarnaast leidt hij met Christiaan Teeuwsen (Ancaster, Canada) in de zomer de ‘Noordbroek Orgel Academy’.
Peter Westerbrink is betrokken bij de plannen tot reconstructie van het zeventiende-eeuwse transeptorgel in de Akerk te Groningen. Veel lof oogstte de vierdelige cd-serie ’Franz Tunder in perspectief’, opgenomen op een vijftal Schnitgerorgels.
Dit jaar is hij gastdocent voor Noord-Duitse muziek aan de universiteiten van Collegedale en Oberlin (USA).