Skip navigation
 Back

LBA - Mozarts Requiem

Akerk
May 4, 2023
21.00 uur

De Lutherse Bach Academie bestaat zestien jaar. Het tripellustrum in 2022 moest door corona helaas verplaatst worden. Het lustrumjaar viert de Bachacademie dit jaar alsnog met verve en wel met het Requiem in d van Wolfgang Amadeus Mozart.

Mozarts Requiem is een wonderbaarlijke en indrukwekkende klassieke compositie. Het is zijn beroemdste compositie, met een grote bezetting qua koor- en orkestleden. Meer dan 30 orkestleden spelen mee: veel strijkers, originele bassethoorns, fagotten, trombones en trompetten. Daarbij doet in Groningen het beroemde Schnitgerorgel van de Akerk mee.

Het meeste geliefde deel uit dit werk is zijn Lacrimosa. Als je de beroemde film Amadeus mag geloven, schreef Mozart dit Requiem op zijn sterfbed, vergiftigd door Salieri. Maar in werkelijkheid blijkt dat beeld niet te kloppen. Wat wel klopt: het Requiem bleef onvoltooid toen Mozart stierf in 1791. Hij had een anonieme opdracht ontvangen van graaf Von Walsegg ter nagedachtenis aan diens vrouw. De graaf zou zelf als componist met de eer hebben willen strijken. Mozarts leerling Süssmayr heeft het Requiem uiteindelijk na Mozarts dood afgemaakt. Maar de openingsnoten van het indringende Lacrimosa zijn van Mozart zelf. Mozart op z'n allerbest.

De projectzangers van de Bachacademie zijn na een coronaperiode van bijna 2 jaar weer in optima forma. Het koor wordt daarbij ondersteund door een prachtige solistencast: Griet de Geyter (sopraan), Eske Tibben (alt), Twan van der Wolde (tenor), en Drew Santini (bariton). En natuurlijk mogen we het barokorkest niet vergeten, dat speciaal voor deze werken haar toonhoogte verhoogd heeft naar de klassieke 430hz. Een belevenis die niet gemist mag worden!