Skip navigation
 Back

De weg naar vrijheid in Oekraine

Akerk
Sep 10, 2022

Noorderlicht en de Akerk presenteren een tentoonstelling over Oekraïense fotografie van 1970 tot nu. Je ziet een land dat ingeklemd is tussen de twee grootmachten Rusland en EU/NATO, die er zich beiden laten gelden. Het werk is gemaakt door Oekraïense fotokunstenaars en fotojournalisten die in eigen land wonen en werken.

Vanaf het moment waarop de beeldtaal in het land zich begint te bevrijden van het opgelegde juk van de Sovjet-Unie, tot de oorlog van nu die elke fotograaf in Oekraïne tot oorlogsfotograaf heeft gemaakt, maken Oekraïense fotografen in deze tentoonstelling pijnlijk duidelijk hoe kunst tegelijkertijd autonoom is en een spiegel van de turbulente samenleving waarin zij tot stand komt.

Van de Sovjet-Unie en de val ervan, tot de Oranje revolutie, de Maidan protesten en de huidige oorlog: het politieke klimaat in Oekraïne is altijd beladen geweest en dat zien we terug in het werk van haar kunstenaars. In de tentoonstelling zal dan ook werk te zien zijn dat reflecteert op de huidige oorlog die ons in het Westen compleet overviel; na twee wereldoorlogen hadden we toch genoeg ellende meegemaakt om nooit meer een bloedige strijd op Europees grondgebied te willen voeren?

We zien werk van bekende en minder bekende fotografen, van jonge talenten tot aan kunstenaars uit het canon van de Oekraïense fotografie. Deze tentoonstelling is een eerste aanzet om de aandacht voor de internationaal nog nauwelijks bekende Oekraïense fotografie te vergroten.

Tijdens de tentoonstelling verschijnt de tweede editie van ‘The Information Front’, een publicatie met werk van lokale fotografen over de oorlog en het pad ernaartoe. Teamleden Kateryna Rodchenko (Oekraïne) en Donald Weber (Canada) van de organisatie achter ‘The Information Front’ zijn ook mede-curator van de tentoonstelling.

Dit project is een coproductie van Noorderlicht, Stichting Oude Groninger Kerken, Kateryna Rodchenko (Oekraïne) en Donald Weber (Canada), ook teamleden van de organisatie achter ‘The Information Front’. De selectie van fotografen wordt binnenkort bekendgemaakt.

Op 10 september wordt De weg naar vrijheid in Oekraïne tijdens de Groninger Museumnacht geopend in de Akerk. Tickets zijn hier verkrijgbaar.