Waardevolle objecten met een verhaal
De waarde van de objecten zijn niet zo zeer in geld uit te drukken maar worden bepaald door vakmanschap, ambacht, leeftijd of verhaal. Ze zijn afkomstig uit Groninger Kerken, hangen veelal samen met de kerkelijke gang van zaken en weerspiegelen een veranderende visies op het christelijke geloof. Maar in de collectie zitten ook heel gewone, bijna triviale voorwerpen. Door het verstrijken van de jaren zijn die als vanzelf weer heel interessant geworden. Denk aan een ramenwasser of hondenzweep. Er zijn daarnaast goederen die te maken hebben met leven en dood, of met vieringen in de kerk en staan boordevol symbolen.
Locatie stadskerk
Midden in de stad Groningen pronkt de Akerk. De goudgele toren is vanuit verschillende hoeken in de stad goed te zien. Een kerk van omvang en allure, de ideale locatie centraal in de stad en provincie om de collectie uit de diverse kerken tentoon te stellen. Een museumstuk op zich met een van de mooiste orgels ter wereld het Arp Schnitger orgel. En niet te vergeten de schilderingen uit 1493 op de gewelven. Wandel door de tentoonstelling en leer zo de kerken uit de provincie kennen, allemaal een bezoek meer dan waard! Bekijk de zeer uiteenlopende collectie erfgoed objecten van heel dichtbij! Ontdek het verhaal achter de kerkobjecten (o.a. hondenzweep en rouwborden). Welke betekenis hebben de diverse symbolen? Stap eens een heuse schatkamer binnen, want veel van de museumstukken zijn van zo grote waarde dat ze achter een grote kluisdeur bewaakt worden.
Groninger Kerken
Blijf je verwonderen in Groningen. Groninger Kerken maakt dat mogelijk. De stichting is opgericht in 1969 en heeft inmiddels 100 kerken in beheer. Deze historische gebouwen zijn gerestaureerd, worden in stand gehouden, fungeren als kerk of hebben inmiddels een andere bestemming maar bovenal zijn ze open voor publiek. Met de instandhouding van dit architectonisch erfgoed is de stichting ook eigenaar van de vele erfgoed eigendommen die aanwezig zijn in alle kerken. Uniek, waardevol en hoogtijd deze eens als een collectie te presenteren aan het grote publiek. Stap eens binnen en blijf je verwonderen.
Toegangsprijzen voor bezichtiging tentoonstelling en kerk
• Standaard: € 4,50
• Kinderen t/m 18 jaar: gratis
Geopend dinsdag tot en met zaterdag 10:00 - 17:00 uur en zondag 12:00 - 17:00 uur.
In Samenwerking Met
Zwijgend Goud is een tentoonstelling van Groninger Kerken in samenwerking met de kerk van Adorp, Baflo, Beerta, Bierum, Den Andel, Den Ham, Den Horn, Eenrum, Engelbert, Feerwerd, Finsterwolde, Fransum, Groningen, Garmerwolde, Garnwerd, Grijpskerk, Harkstede, Holwierde, Hornhuizen, Kiel Windeweer, Kolham, Krewerd, Kropswolde, Leegkerk, Leermens, Lettelbert, Loppersum, Middelbert, Middelstum, Midwolda, Midwolde, Niebert, Nieuw Scheemda, Niezijl, Noordbroek, Nuis, Obergum, Oldehove, Oosterwijtwerd, Opwierde, Overschild, Pieterburen, Stitswerd, Termunten, Tinallinge, Tolbert, Usquert, Uithuizen, Vierhuizen, Visvliet, Westeremden, Westernieland, Westerwijtwerd, Wirdum, Wittewierum. Woltersum, 'T Zandt, Zeerijp, Zuidwolde en Uithuizermeeden. Werd mede mogelijk gemaakt door Stichting Beringer Hazewinkel, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gravin van Bylandt Stichting en Stichting Het Roode- Of Burgerweeshuis.
Ontwerp tentoonstelling
Paul & Albert, tentoonstelling Zwijgend Goud
Zwijgend Goud
Koop tickets
Tentoonstelling
Groninger kerkobjecten door de eeuwen heen