Navigatie overslaan

Vanwege evenementen wijken openingstijden Akerk soms af. Vrijdag 14 juni is de Akerk gesloten.

 Terug

Peter Westerbrink - Orgel Zomerserie

Akerk
8 jul. 2024
20.00 uur

Peter Westerbrink (1957) is sinds 1990, samen met Leonore Lub, organist van de Akerk in Groningen. Ook is hij organist van Noordbroek en Zandeweer (Hinsz, 1731).

Hij studeerde orgel bij Margreet Prinsen en Wim van Beek aan het Stedelijk Conservatorium in Groningen, verder schoolmuziek, kerkmuziek en Duits. Hij maakte jarenlang de orgelprogramma's voor de NCRV en was een van de artistieke leiders van het befaamde Dollard Festival (1981-2001).

Peter Westerbrink heeft om zijn interpretatie en kennis van de oude Noord-Duitse orgelmuziek als concertgever, docent en jurylid internationaal een naam weten op te bouwen. De in 1990 door hem opgerichte ‘International Organ Academy Groningen (SIOG) rond de orgels in Noordbroek en de Akerk, biedt liefhebbers en professionals de mogelijkheid, het werk van de oude Noord-Duitse orgelmeesters aan de bron te ervaren.

Samen met Christiaan Teeuwsen (Ancaster, Canada) leidt hij daarnaast de ‘Noordbroek Orgel Academy’, een interactief seminar in de zomer voor kleine groepen (max. 8), opgezet om speler, orgel en praktische uitvoeringspraktijk met elkaar te verbinden. Hij is de komende jaren gastdocent aan het conservatorium van Turijn (I) en ook in Seoel (Zuid-Korea) is hij een graag geziene gast.

Zijn meest recente project, de vierdelige cd-serie ’Franz Tunder in perspectief’, opgenomen op een vijftal Schnitgerorgels, trok internationaal aandacht en kreeg vier keer de beoordeling ‘uitmuntend’.

Het Agricola Consort werd in 2017 opgericht door dirigent Jaap de Kok. Het koor wil staan in de eeuwenoude traditie van kerkmuziek waarin de aanbidding van God centraal staat. De werken die gezongen worden zijn vooral liturgische en klassieke werken van componisten zoals J.S. Bach, D. Buxtehude, G. Dyson, M. Durufle en vele anderen.

Jaap de Kok
is afgestudeerd als organist en koordirigent en studeert momenteel zang aan het conservatorium in Groningen. Daarnaast is hij dirigent en artistiek leider van het Roder Jongenskoor.

Programma 8 juli
DRITTER THEIL DER CLAVIER ÜBUNG (1739) bestehend in verschiedenen Vorspielen über die Catechismus- und andere Gesaenge vor die Orgel: Denen Liebhabern, und besonders denen Kennern von dergleichen Arbeit, zur Gemüts Ergetzung verfertiget von JOHANN SEBASTIAN BACH, Koenigl. Pohlnischen, und Churfürstl. Saechs. Hoff Compositeur, Capellmeister, und Directore Chori Musici in Leipzig. In Verlegung des Authoris.

Praeludium pro Organo Pleno BWV 552.1

Kyrie, Gott Vater in Ewigkeit BWV 669

Canto fermo in Soprano / à 2 Clav. et Ped.

Christe, Aller Welt Trost BWV 670

Canto fermo in Tenore / à 2 Clav. et Pedal

Kyrie, Gott heiliger Geist à 5 BWV 671

Canto fermo in Basso / Cum Organo pleno

Allein Gott in der Höh sey Ehr BWV 676

à 2 Clav. et Pedal

Dieß sind die heilgen zehen Geboth BWV 678

à 2 Clav. et Ped. / Canto fermo in Canone

Wir gläuben all an einen Gott BWV 680

in Organo pleno con Pedale

Vater unser im Himmelreich BWV 682

à 2 Clav. et Pedal e Canto fermo in Canone

Christ unser Herr, zum Iordan kam BWV 684

à 2 Clav. e Canto fermo in Pedal

Aus tieffer Noth schreij ich zu dir a 6 BWV 686

in Organo pleno con Pedale doppio

Jesus Christus unser Heyland, der von uns BWV 688

den Zorn Gottes wand

à 2 Clav. e Canto fermo in in Pedal

Fuga a 5 con Pedale pro Organo pleno