Tekeningen zijn een kunstvorm die voor ieder herkenbaar is. Kinderen kunnen eerder tekenen dan praten en iedereen heeft weleens een tekening gemaakt met potlood op papier. Deze herkenbare en intieme kunstvorm kan grote impact teweegbrengen.
De tentoonstelling toont werk van Amir Mohamadzadeh, Hossein Tadi en Farhad Gavzan. Ze maken deel uit van een groep die werkt in The Drawing House in Teheran. Zij brengen inspiratie naar Groningen, maar nemen hun ervaringen ook mee terug naar Iran.
De kunstwerken geven een inkijk in het hedendaagse leven in Iran. Het is een wereld waarvan doorgaans weinig doordringt in het ‘westen’. De kunstenaars willen via deze tentoonstelling de oosterse tekenkunst tonen aan ons deel van de wereld.
The Drawing House, Teheran
The Drawing House is een bijzondere plek in Teheran waar jonge tekenaars samenkomen en werken. Farhad Gavzan richtte deze plek op in 2005 en heeft in de loop der tijd zo’n dertig jonge mensen uit heel Iran om zich heen verzameld.
Door de huidige situatie in Iran heet de plek sinds 2019 The Drawing Bunker. Het bijbehorende museum moest haar deuren sluiten. The Drawing Bunker heeft een speciale positie in de kunstwereld van Iran, het is een van de actiefste kunstencentra van het land. De kunst die er getoond en gemaakt wordt, komt voort uit vrije gedachten en gaat soms in tegen de regels die heersen in het land. In deze tentoonstelling zijn dan ook werken te zien die om hun inhoud niet in Iran zelf getoond kunnen worden.
De onafhankelijkheid in denken en de manier van visualisatie door de kunstenaars zijn cruciaal voor deze kunst. Ondanks groeiende moeilijkheden waarmee ze te maken hebben, blijven de kunstenaars doen waarin ze geloven. De kunst vormt voor hen vaak de enige manier om hun ideeën, gevoelens en ervaringen met de wereld te delen.
Kunst in de Akerk
De Akerk is een plek waar regelmatig hedendaagse kunstenaars een podium krijgen. De kerk staat midden in het oude havengebied – van oudsher een plek waar allerlei culturen samenkomen. De historische achtergrond van deze plek weerspiegelt de dialoog tussen oost en west, maar ook tussen het heden en verleden. Het stadsprogramma MENA IS HERE sluit hier naadloos op aan en biedt een prachtige gelegenheid relatief onbekende kunstenaars te presenteren aan een nieuw publiek.