Navigatie overslaan

Vanwege evenementen wijken openingstijden Akerk soms af. Vrijdag 14 juni is de Akerk gesloten.

 Terug

Dans(k)! - Capella Groningen o.l.v. Merlijn Wackers

Akerk
15 jun. 2024
20.15 uur

De muziek komt van het Deense hof in de vroege 17e eeuw, ten tijde van koning Christian IV. Met zijn grote liefde voor muziek maakte hij de Deense hofkapel tot een van de grootste en beste van Europa. Internationale beroemdheden werden aangetrokken, zoals de Engelse luitist John Dowland. Daarnaast kregen jonge Deense musici de best mogelijke opleiding. Enkelen van hen, waaronder de befaamde Mogens Pedersøn, werden naar Venetië gestuurd om te studeren bij Giovanni Gabrieli. Een belangrijk onderdeel van hun opleiding was het componeren van Italiaanse madrigalen, omdat hierin zowel de expressie van de nieuwste muzikale mode als het vakmanschap van de oude polyfonie terugkwamen. Terug in Denemarken brachten zij hun eigen composities mee, maar ook madrigalen van Italiaanse componisten als Monteverdi, Marenzio en Leoni. Zo ontstond in Denemarken een madrigaaltraditie naar Italiaans voorbeeld.

De madrigalen hebben een diepe emotionele laag, die soms wat verborgen ligt in de ingenieuze composities. De directe fysieke expressie van moderne dans lijkt ons bij uitstek geschikt om deze laag te versterken en beleefbaar te maken. Twee dansers van Poetic Disasters Club (de junior company van Club Guy & Roni) tekenen voor de uitdaging om met beweging in de huid te kruipen van de madrigaalmuziek en van de sensuele teksten waarop deze geschreven zijn. Zij worden bijgestaan door vier jonge danstalenten van de Groningse dansscholen.

Naast de vurige Italiaanse madrigalen staan meer ingetogen liederen uit de Engelse traditie van John Dowland op het programma. Deze worden vertolkt door sopraan Christy Luth en luitist David van Ooijen, die ook bij enkele madrigalen in dialoog met het koor optreden.

Met deze combinatie van zowel bekende als nauwelijks uitgevoerde oude muziek en moderne dans hoopt Capella Groningen een unieke voorstelling te maken om niet snel meer te vergeten.