Skip navigation
 Back

Orgelconcert IMOCG Matthias Havinga en Ville Urponen

Akerk
Aug 2, 2024
20.00 uur

Matthias Havinga en Ville Urponen (Finland) zijn twee van de vijf juryleden van het internationale orgelconcours IMOCG dat in de week van 28 juli t/m 3 augustus plaatsvindt. De twee gerenommeerde concertorganisten geven vandaag samen een concert in de Akerk.

In de IMOCG strijden twaalf jonge talentvolle organisten in drie competitierondes om de winst. Zij spelen op drie monumentale Groninger orgels. Voor de jury van het concours zijn vijf internationale concertorganisten aangetrokken. Naast Matthias Havinga en Ville Urponen zijn dat Monica Melcova (Slowakije), Vincent Thévenaz (Zwitserland), en voorzitter Bernard Foccroulle (België).

Naast de jurytaken geven de juryleden ook masterclasses op verschillende orgels in de stad en er zijn twee juryconcerten. Matthias Havinga en Ville Urponen spelen in de Akerk en de andere drie juryleden geven eerder in de week (op woensdag 31 juli) een concert in de Martinikerk.

Het concert in de Akerk biedt een zeer gevarieerd palet aan muziek: op het programma staan werken van o.a. J.S. Bach, Hugo Distler en van de Finse componist Jarmo Parviainen.

Programma

Ville Urponen:
Jarmo Parviainen (1928-1994) – Toccata et fuga (1958)
Andreas Kneller (1649-1724) – Nun komm, der Heiden Heiland (8 versus)
Johann Sebastian Bach (1685-1750) – Praeludium et fuga in h BWV 544

Matthias Havinga:
Johann Sebastian Bach – Trio ‹Allein Gott in der Höh sei Ehr› BWV 664 Clavier-Übung III
Louis Vierne (1870-1937) – Adagio, vierde deel uit ‘Troisième Symphonie’ opus 28 (1911)
Hugo Distler (1908-1942) – Partita ‹Nun komm, der Heiden Heiland› opus 8 (1932)
Toccata – Choral mit Variationen – Ciacona – Toccata

Over de organisten:
Matthias Havinga studeerde orgel bij Jacques van Oortmerssen en piano bij Marcel Baudet aan het Conservatorium van Amsterdam en gaf concerten in Europa, Rusland, de VS en Zuid-Amerika en soleerde bij gerenommeerde koren en orkesten, zoals het Nederlands Kamerkoor en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Hij is organist van de Oude Kerk-gemeente te Amsterdam, waar hij het Vater/Müller-orgel en het Ahrend-orgel bespeelt. Havinga is als hoofdvakdocent orgel verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.

De Finse organist Ville Urponen studeerde orgel en piano aan de Sibelius Academie in Helsinki bij resp. Kari Jussila en Meri Louhos, en orgel aan het Sweelinck conservatorium in Amsterdam bij Jacques van Oortmerssen. Als concertorganist trad hij op in verschillende Europese landen en in Japan, Zuid-Korea, China en Rusland, en gaf daar ook masterclasses. Urponen was voorzitter van Organum, de oudste orgelmuziekvereniging in Scandinavië, en is nu artistiek directeur van het Turku International Organ Festival.