Skip navigation
 Back

De Ontmaskerde Macht

Akerk
Nov 19, 2022

Zeven jaar na de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs is de vrijheid van meningsuiting overal ter wereld verder onder druk komen te staan. Politiek cartoonisten zijn constant op zoek naar de juiste balans tussen scherpe kritiek en bevrijdende humor.
Ondanks deze ‘balanceeract’ en de soms verregaande gevolgen voor het maken van kritische cartoons, blijven cartoonisten via hun werk aantonen dat zij niet monddood te maken zijn.

Akerk en Stedenband Groningen-San Carlos (Nicaragua) geven verschillende internationale cartoonisten een podium in de tentoonstelling De Ontmaskerde Macht en onderstrepen daarmee het belang van vrije pers en de vrijheid van meningsuiting. De tentoonstelling werd ontwikkeld door Stedenband Haarlem-Mutare in samenwerking met Stripdagen Haarlem 2022 en is nu te zien in de Akerk van 19 november tot en met 4 december 2022.

In de tentoonstelling wordt o.a. werk getoond van drie cartoonisten die de afgelopen jaren bekroond werden met de prestigieuze ‘Courage in Cartooning Award’: Jonathan Shapiro uit Zuid Afrika, Ramón Esono Ebalé uit Equatoriaal Guinea, en Pedro X Molina uit Nicaragua. Laatstgenoemde kreeg ook nog drie andere internationale onderscheidingen, reden waarom hij op deze expositie speciale aandacht krijgt.

De expositie laat tekeningen zien van:
Vladimir Kazanevsky - Oekraïne
Hossein Rezaei - Afghanistan
Pedro X Molina - Nicaragua
Jonathan Shapiro (Zapiro) - Zuid-Afrika
Oleksiy Kustovsky - Oekraïne
Homa Eskandari - Iran/Nederland
Anne Derenne - Frankrijk
Ramón Esono Ebalé - Equatoriaal Guinea
Doaa Eladl - Egypte
Marian Kamensky - Oostenrijk
Kursat Zaman - Turkije
Galym Boranbayev - Kazachstan
Ghost Arasanta - Indonesië
Zach - Fillipijnen
Sapin Makengele - Congo/Nederland

Openingstijden
Dinsdag tot en met zaterdag van 10.00-17.00 uur
Zondag van 12.00-17.00 uur
Entree gratis

Foto: Homa Eskandari - Iran_Nederland